25 Ocak 2011 Salı

ETİLER TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK LİSESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI




BASINA VE KAMUOYUNA
(18 HAZİRAN 2010)

Türkiye’de eğitim sistemi yıllardır sürdürülen rantçı, gerici, cins ayrımcı politikalar sonucu karanlık bir döneme girmektedir. Gün geçmiyor ki eğitim alanında yaşanılan sorunlara bir yenisi eklenmesin. Özellikle AKP hükümeti döneminde eğitimde gerçekleştirilen kadrolaşma, baskı ve sürgünlerin yanı sıra eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme ve özelleştirme uygulamaları eğitim sistemimizi çıkmaza sürüklemektedir.
Sosyal devletin görevi yurttaşlarına parasız, nitelikli kamusal eğitim olanakları sunmak, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak olmalıdır. Dünyanın birçok ülkesinde devletlerin eğitim öğretime yaklaşımı bu düzlemdedir. Oysa ülkemizde eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmazken; okulların ödenekleri her geçen yıl azaltılıyor. Okulların araç gereç ihtiyaçları yeterince ve yenilenerek karşılanmıyor. Uygulanan elemeci sınav sistemiyle öğrenciler yarış atına dönüştürülüyor, dershaneler her geçen gün çoğalıyor.  Özel okullara yatırımda sınır tanımayan AKP hükümeti sıra devlet okullarına geldiğinde bu okullara üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Okulları ticarethane, öğrenciyi müşteri gören bu zihniyet her şeyi rant üzerinden değerlendirmeyi öyle bir aşamaya getirdi ki, şimdi de merkezlerdeki devlet okullarını satıyor. Evet, yanlış duymadınız sıra ödenek ayrılmayan, suyu, elektriği, doğalgazı kesilen devlet okullarının satılmasına geldi.
Kamu kuruluşları, fabrikalar, bankalar, hava alanları, köprüler, demiryolları, otobanlar, dağlar, dereler, su, taş, toprak derken sıra okullara ve hastanelere geldi. İstanbul’da şehrin göbeğinde bulunan değeri milyonlarca dolarlarla ifade edilen okullar arazileriyle satışa çıkarıldı. Şehir merkezinde trafik sıkışıklığına yol açtıkları, öğrenci sayılarının az olduğu, en belirleyici olarak da üzerlerinde bulundukları arsaların değerli olması gerekçesiyle satışı planlanan 45 okuldan 22 lise ve ilköğretim okulu üzerinde satış amaçlı çalışmalar sürdürülürken, Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi’nin TOKİ’ ye satıldığı duyumunu aldık. Haber okulda öğretmenler ve öğrenciler tarafından kaygıyla karşılandı. Okulda öğretmenler tedirgin. Öğrenciler tedirgin. Veliler tedirgin. TOKİ mühendislerinin okul içinde her metre karenin çekimini yaparak çalışmaya başladığı, okulda bulunanlarca gözlendi. Buradan başta İl Milli Eğitim Müdürü ve İstanbul Valisi olmak üzere yetkililere sesleniyoruz. Ne yapmak istiyorsunuz? Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi atölyeleri, spor alanları olan, bir meslek lisesi için her türlü alt yapısı olan donanımlı bir lise. Aynı zamanda uygulama otelinin yanında olması ve merkezde olması nedeniyle otelcilik ve turizm meslek  eğitimi için okulumuz ideal bir yerde bulunmaktadır. Bu okul buradan şehir dışına taşınırsa merkezdeki otellerde staj gören öğrenciler gerçek anlamda mağdur olacak. Okulumuz öğrencileri yakın çevrede ikametgâh etmektedir. Bu nedenle okulun planlandığı gibi şehir dışına taşındığı durumda çevre ilçelerden ve semtlerden gelen halk çocukları çok büyük bir mağduriyet yaşayacaktır. Meslek liselerine ekonomik durumu düşük olan aileler çocuklarını gönderir. Bu da demektir ki bu durumdan en fazla emekçi çocukları ve aileleri etkilenecektir. Satış için özellikle mayıs ayının beklenmesi tesadüf değil. Çünkü 12. Sınıflar mezun oldu, diğer öğrenciler 10 Mayıs’tan itibaren stajdalar. Okulda sadece 9. Sınıflar var, onlar da sadece 80 kişi.
Buradan yetkililere sesleniyoruz:  Okulumuz Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi satıldı mı? TOKİ’ye satıldığı doğru mu? Okulumuzun akıbeti hakkında bilgi edinmek istiyoruz. TOKİ ile olan ilişkinin kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Peki bu okul satılıp ne yapılacak? Sayın Vali ve Sayın Milli Eğitim Müdürü, milyonlarca dolara ulaşan bu okul ve diğerlerinin  otel ve iş merkezi olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.
Deniyor ki merkez yerlerde eğitim-öğretimin işi ne? Peki soruyoruz! Devlet okullarına layık görülen yerler dere içleri, ücra köşeler, gözlerden ırak varoşlar mıdır?
Peki bu okullarda eğitim-öğretim gören öğrenciler ne olacak? Bu okulların öğrencileri nerede eğitim öğretimine devam edecek? Bu çocukları, gençleri, öğrencileri  bilinmezliğe terk etmek değil mi? Okulların satılması AKP’ nin özelleştirme politikasının sonucudur. Okullarımızın kapatılarak satılmasına asla sessiz kalmayacağız. Bizler, Eğitim ve Bilim Sendikaları, Kitle Örgütleri, Dernekler, Odalar, Siyasi Partiler, Veliler ve Öğrenciler olarak birleşik mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz.
Soruyoruz; bu okullarda okuyan öğrencilere ne olacak? Bu çevrede bu öğrencilerin gidebileceği başka otelcilik ve turizm meslek lisesi yok. En yakın lise Zeytinburnu’nda. Bu öğrenciler şehrin hangi ücra köşesine sürülecekler?
Soruyoruz; Beşiktaş’ın merkezine alışveriş merkezleri, özel üniversiteler, rezidanslar yaptıran zihniyet trafik sorununu devlet okullarını yıkarak mı çözecektir?
Soruyoruz; bu okullar satılıp ne yapılacak?
Aslında bu soruların cevapları çoktan verilmiş durumda. Sayın vali, bu okulların milyonlarca dolara ulaşan arsa değerlerinin otel ve iş merkezi olarak kullanılabileceğini söylüyor. Sayın Milli Eğitim Müdürü “Trampa (takas) yönteminden yararlanılabilinir” diyor. Deniyor ki merkez yerlerde eğitim-öğretimin işi ne?
Soruyoruz; bu okulların satılarak kapatılması durumunda bu olaydan kimler nasıl etkilenecek?  Toplumsal sonuçları nasıl olacak? Doğaldır ki maddi durumları iyi olan aileler etkilenmeyecek. Başta bu okullarda okuyan ve okuması gereken emekçi çocukları, ekonomik geliri düşük olan, çocuğunu özel okul veya çevre okullara gönderemeyen ve çok çocuklu aileler etkilenecektir. En çok da ilk kriz halinde, okuldan alınan kız çocukları olacaklardır. Kız çocuğu olması gerekçesiyle uzak okullara gönderilmeyerek eğitim hakkından mahrum edileceklerdir. AKP’ nin özelleştirme politikaları kanıksanacak, eğitimde özelleştirme yeni bir sürece girecektir. Okulların satılması özelleştirmede gelinen son halkadır. Toplumda bir kez daha eğitim hakkı, sadece parası-imkânı olanların yaralanacağı bir hak olarak kabullenilecektir. Eğitimde fırsat eşitsizliği artacaktır.
Bizler OKULUMA DOKUNMA İNİSİYATİFİ olarak bir kez daha basına ve İstanbul halkına duyuruyoruz, dün söylediğimiz her şeyin arkasındayız. Başta Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi olmak üzere bu okulların satılmasına seyirci kalmayacağız. Okulumuz Otelcilik Turizm Meslek Lisesinin kapanmasına taşınmasına izin vermeyeceğiz.  AKP hükümetine sesleniyoruz , okul satarak eğitimin sorunlarını çözemezsiniz. 

OKULLAR HALKINDIR SATILAMAZ!
ETİLER TURİZM OTELCİLİK MESLEK LİSESİ KAPATILAMAZ!
AKP ELİNİ OKULUMDAN ÇEK!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder