7 Haziran 2011 Salı

TÜM SİYASİ PARTİLERE SÖZÜMÜZDÜR: OKULLAR HALKINDIR SATILAMAZ!

Okuluma Dokunma İnisiyatifi, 12 Haziran 2011'de yapılacak genel seçimler öncesinde bütün siyasi partileri okul binalarının satılması konusunda duyarlı olmaya ve harekete geçmeye davet etmek amacıyla bir açıklama yayımladı. 
Açıklamanın tam metni aşağıda:
İstanbul’un yeniden yapılandırılması genel seçimlerin ana gündemlerinden biri haline geldi. Şehrimiz, merkezi iktidar tarafından belki de tarihinde olmadığı kadar hızla dönüştürülüyor. Ne yaşayanların, ne de yerel yönetimlerin bu kararların çıkışından haberi var. Ne bekliyoruz, ne istiyoruz, neye ihtiyacımız, nerede sıkıntımız var gibi basit bazı sorular dahi sorulmadan kentin doğasını, yaşam ve çalışma alanlarını yerle bir edecek projelerle çevreleniyoruz.
İktidar partisinin seçim programına baktığımızda son yılların kentsel politikası olan yıkım ve yerinden etmenin, İstanbul’a yeni şehirler kurma projeleri ile taçlandırıldığını görüyoruz. Seçim sürecine girmeden önce ise bambaşka tehditlerle karşı karşıyaydık; bir anda tepemize binen kentsel dönüşüm projeleri ile yaşam alanlarımızı kaybetme riskini yaşarken, bir yandan da hızını kaybetmeden devam eden kamuya ait taşınmazların satılması ve özelleştirme sürecini yaşıyorduk. Fakat görüyoruz ki seçim kampanyalarında ne yıkım ne de satış projelerinden bahsediliyor. Tahminimiz, güç elindeyken bu planları dayatmak ve otellere, rezidanslara, lüks konutlara yer sağlamak kolay gelmekte, ama seçimlere giderken ne yaşam alanlarını yok eden kentsel dönüşüm projelerini, ne de kentin merkezinde kalmış hastanelerin, okulların, kamu alanlarının satışını savunmak pek mümkün gözükmemekte. Yıkım yerine yeni şehir stratejilerinin oluşmasının bir nedeni de yerel seçimlerde yaşanan beklenmeyen hezimetlerdir.

Okullar satılır mı? Kenti sadece bir rant kaynağı olarak görürseniz evet, okullar da satılır. Hayal bile edilemeyecek olanlar gerçek olur, tıpkı devletin sağlaması gereken eğitim, sağlık, kentsel hizmetler vb. hizmetlerin özelleştirilmesi gibi, okulların ve hastanelerin binaları, arsaları, taşınmazları pazara çıkar. Şu andaki iktidar partisi AKP, İstanbul’da kentin merkezinde kalmış 42 okul için satış planları yapmakta. Hatta bunlardan bazıları kentsel arsa rantını yönlendiren merkeze, yani TOKİ’ye devredildi bile! Gerekçe ise çok basit; bu okullar çok değerli araziler üzerinde bulunduğundan buralar satılmalı; yerlerine alışveriş merkezleri, yüksek güvenlikli rezidanslar, oteller yapılmalı! Okullardaki öğrencilerin ve öğretmenlerin ise nerede olduğu bilinmeyen okullara transfer edilmesi planlanıyor, bir bilinmeze sürükleniyor. Tıpkı orman alanlarının yapılaşmaya ve 3. Köprü gibi büyük projelere açılması ile oluşacak doğa katliamının ağaç dikerek önleneceğinin savunulması gibi satılan okullar için de şehrin çeperlerinde yeni okul inşa etme vaadinde bulunuluyor.
Okuluma Dokunma İnisiyatifi olarak tüm siyasi partilere ve parlamentonun yeni üyelerine çağrımız ve uyarımızdır;
Eğitim herkesin eşit yararlanması gereken bir haktır. Bulunduğu bölgedeki kentsel rant arttı diye okullar kapatılamaz, taşınamaz, öğrenciler ve öğretmenler sürgün edilemez. Devletin görevi rant politikalarına hizmet etmek, var olanı yıkmak değil, kamuya hizmet etmek ve mevcuttakini daha da iyi duruma getirmektir. Sizleri kar hırsından gözü kararmış, okulları dahi satmayı gündemine almış politikalara artık son vermeye ve yaşam alanlarımızı, herkesin eşit yararlanması gereken ve her koşulda savunacağımız kamusal haklarımıza saygı göstermeye çağırıyoruz. “Babalar gibi satarım” zihniyetinin bir kenara bırakılıp herkesin eşit koşullarda yaşayabileceği bir yaşama yönelik adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi durumda herkes gibi sizlerin de kentlerde rahat rahat ve keyifle gezebileceğiniz sokaklarınız, huzurla yaşayabileceğiniz yaşam alanlarınız olmayacak.

Sizlere sesleniyoruz; bizler ne yeni şehirler kurulmasına, ne yeni boğazlar açılmasına ne de okullarımızın satılmasına izin vereceğiz! Bu okullar, hastaneler, mahalleler bizim, bu kent bizim! Biz kurduk, biz yaşıyoruz, biz yaşatacağız!

Okuluma Dokunma İnisiyatifi
okulumadokunma2010@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder